Waarom ik zo graag de training ‘Praktische bedrijfskunde verzorg? Ik neem je graag mee aan de hand van een voorbeeld.

Naast mijn interim-werk als verandermanager word ik regelmatig gevraagd de training ‘praktische bedrijfskunde’ te geven. Deze training is zeer laagdrempelig en wordt daardoor bezocht door verschillende typen cursisten. Ondernemers, directeuren, consultants, eigenlijk van alles. Hun overeenkomst: Ze willen ‘iets leren’ over (betere) bedrijfsvoering. Aan het einde van de training hebben ze veel geleerd, maar zijn ze eigenlijk pas net begonnen. Na de training begint het pas echt.

Als ze de training binnen komen, zijn ze getriggerd door iets wat niet helemaal lekker loopt binnen de organisatie, of door een issue op de werkvloer of met een klant. Er is sprake van een hick-up, iets wat ze dwars zit. Tijdens deze training zeg ik dan: ‘Ontdek het gebrek, voer het goede gesprek’.

Want waar ontstaat die hick-up? Waarom doet een medewerker niet wat jij van ze vraagt? Waarom begrijpt een klant niet wat je bedoelt? Waarom lukt jou gewoon zelf iets nog niet? Begin met de vraag; What’s in it for him/her/me? Waarom zou ik/hij/zij in beweging willen komen?

Regelmatig wordt de oplossing gezocht in een training; het ‘gebrek aan competentie’. Maar ervaart de persoon in kwestie dat ook zo? Met welk doel moet hij deze competentie aanleren en waarom hij?

Zo was er een medewerker bij een klant die Duits moest leren van de eigenaar. Zelf was hij het er niet mee eens. Waarom zou hij, de beste verkoper van het team, ineens Duits moeten leren? Was deze competentie voor hem een gebrek? Zelf had hij er geen last van én daardoor vond hij het helemaal niet nodig Duits te leren. Met als gevolg een conflict én de beste medewerker die ineens zijn interesse in zijn werk en daarmee zijn productiviteit verliest. Dat wil je niet!

Wat lag daar aan ten grondslag? Het gebrek aan perspectief én daardoor aan motivatie. De directeur/eigenaar had er niet bij verteld dat de markt in Nederland verzadigd raakte en dat de groei en het voortbestaan van het bedrijf afhankelijk was van uitbreiding richting Duitsland(perspectief) en dat juist deze verkoper daarbij zo hard nodig was, omdat hij de beste was(motivatie). Dit veranderde het gesprek. De medewerker kwam zelf met alternatieven die hem zelfs nog beter hielpen om te gaan met de Duitse taal.

Wellicht een voor de hand liggend voorbeeld, maar voorbeelden zoals deze komen dikwijls naar voren in de training praktische bedrijfskunde. Vaak met nog extremere gevolgen zoals ontslag, personeelsverloop of uitval door stress. Zaken die je als organisatie altijd wilt voorkomen.

Natuurlijk raad ik je van harte aan deze training zelf te gaan volgen. Je zou mij ook een mailtje kunnen sturen óf even kunnen bellen. Misschien komen we in een één op één gesprek wel tot de oplossing voor ‘het gebrek’ die in jouw situatie verholpen kan worden.

Geef een reactie