Ongelijke mensen niet gelijk proberen te behandelen

Ken Blanchard zei het al; Niets is zo oneerlijk als ongelijke mensen gelijk behandelen. Afgelopen keer bij ‘MBA in één dag’ werd dat door Ben Tiggelaar nog maar weer eens aangestipt. Maar… Hoe zit dat dan met grootschalige verandertrajecten, waarbij honderden mensen op éénzelfde manier op het zelfde moment mee moeten in vernieuwde ideeën van de organisatie? Veranderen en verbeteren door educatie, op individueel niveau.

Tiggelaar sprak over een andere blik op veranderen; van veranderdoel naar leerdoel. Al zittend in de zon in Zeeland, tijdens een korte vakantie blijft die zin me door het hoofd spoken. Ik besef me de gelijkenis met mijn eigen kijk op veranderen; Verandering en verbetering door educatie, daar geloof ik in!

Wat is veranderen en verbeteren door educatie?

Veranderen en verbeteren door educatie is wat anders dan iemand vertellen dat hij of zij een training of opleiding nodig heeft in één of ander onderwerp. Educatie bieden voor dat gene wat hij of zij aan zichzelf wil verbeteren om zo een bijdrage te leveren aan zijn of haar ontwikkeling en daar van afgeleid de ontwikkeling die de organisatie door wil of kan maken. Oftewel; What’s in it for them?!

Maar als dat de meeste effectieve aanpak is, dan heeft een organisatie voor een dergelijke aanpak, waarin honderden mensen mee moeten, niet genoeg aan één veranderaar en één generieke aanpak.

Iedereen benaderen vanuit een individueel perspectief

In het boek ‘de kunst van veranderen’ van ‘Witten en Jonker’ s schrijven zij over een roedel analyse. Ze beschrijven dat je in jouw cirkel van invloed slechts een aantal mensen tegelijk kan benaderen of beïnvloeden. Daarna zullen die mensen binnen hun roedel de verandering door moeten zetten. Deze mensen zijn allemaal anders en zullen ook allemaal persoonlijk én dus verschillend benaderd moeten worden.

In plaats van grote, generieke veranderpresentaties is het dus veel effectiever om met 10 á 15 personen op de persoon gerichte sessies in te lassen. Een sessie waar naar voren komt wat de strategie van de organisatie is, waaraan we als organisatie moeten werken, maar bovenal wat die betreffende persoon kan en wil bijdragen aan deze plannen. Veranderen en verbeteren door educatie.

Veranderen en verbeteren vanuit het goede voorbeeld

Voor mij persoonlijk werkt dit in de praktijk heel erg goed. Wanneer ik mijn plannen opleg aan een grote groep dan wordt het resultaat nooit beter dan mijn oorspronkelijke idee. Als ik daarentegen de ruimte laat voor inbreng van die 10 á 15 mensen dan zijn de resultaten vaak verbluffend. Daarbij is het een vorm van ‘practice what you preach’. Naast het goede voorbeeld geven, wat als één van de belangrijkste zaken wordt genoemd voor goed en effectief management, zorgt dit er ook voor dat deze 10 á 15 mensen dit voorbeeld over zullen nemen en nog eens 10 á 15 mensen benaderen. Wat onherroepelijk zal leiden tot een nog beter resultaat dan mijn oorspronkelijke idee.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Ja zeker, dit vergt van mij, maar ik denk van elke professional op het gebied van verandering, dat ik open sta voor andere ideeën.  In het begin was dat voor mij eng, dat is het nog steeds en dat zal nog wel even zo blijven voelen, de resultaten laten echter zien dat het werkt. Dat is veranderen en verbeteren door educatie.

Veranderen en verbeteren in de praktijk

In het dagelijks werk houd ik mij pakweg de helft van de week bezig met interim werk en advies en die andere helft met trainen en opleiden. In mijn werk als trainer en opleider ben ik natuurlijk ook veranderaar en doordat ik in negen van de tien gevallen geen hiërarchische macht of formele rol heb binnen de organisaties waar mijn cursisten en studenten werken, kan ik de verandering niet eens aan ze opleggen, al zou ik daar al in geloven.

De groep met cursisten is mijn roedel van 10 á 15 mensen, die ik enthousiast kan en moet maken om hun plannen binnen hun eigen organisatie uit te rollen.  Het enige doel wat ik ze voor kan houden dat is gebaseerd op de richtlijnen van het in te leveren veranderplan of adviesrapport, al het andere is door hen zelf in te vullen en uit te werken. Is dat dan zoveel anders dan bij het interim- of advieswerk? Nee… Zolang ‘de stip aan de horizon’ duidelijk is en we samen de kaders bepalen waarin iemand zijn of haar veranderplan invulling geeft werkt dit precies hetzelfde. Gebaseerd op de; What’s in it for them?! met mij als verandercoach!

Bent u geïnteresseerd geraakt in voorbeelden van projecten waarin dit succesvol is toegepast, of wilt u meer weten over hoe ik u en uw bedrijf verder kan helpen? Dan ga ik graag met u in gesprek.

veranderen en verbeteren door educatie

Geef een reactie