Ja, ook ik vraag mezelf dat wel eens af!

Tik tik, wie ben ik? Natuurlijk heb ik mij netjes voorgesteld in een introductie op mijn eigen website en op mijn linkedin profiel. In eerdere blogs schreef ik al dat ik doorgaans, bewust of onbewust, zoek naar de diversiteit in mezelf. Refererend naar de veranderkleuren van de Caluwé voel ik mij al snel en graag ‘de blauwe onder de witten’  en ‘de witte onder de blauwen’. Oftewel; met teveel structuurfans voel ik me fijn als vrije geest en tussen de vrije geesten ben ik juist goed voor de structuur. Datzelfde geldt eigenlijk als ik mezelf vergelijk met andere trainers. Ik ben niet die 100% uitgesproken soft skills trainer, maar ook niet iemand die vast omlijnde theorie- of knoppentraining geeft. Ergens leidt dat tot een dilemma in mezelf; waar ben ik nu van? Aan de andere kant vind ik dat juist gaaf!

MMA vechter

Net voor de corona lockdown kwam ik iemand tegen die mij bewust of misschien onbewust een heel groot compliment gaf. Al besefte ik me dat pas toen ik al weer thuis. Deze persoon noemde mij de MMA vechter onder de trainers. MMA vechter, wat is dat? Eén ding weet ik zeker, vechtsport heeft mij als sport om zelf te beoefenen, tot nu toe niet echt aangesproken en wat ik al dacht te weten of kennen van MMA voelde niet echt passend bij wat ik dagelijks doe. Daarnaast sla ik werkelijk nog geen deuk in een pakje boter! Waarom zei iemand dat dan en wat werd er bedoeld?

Het toch willen weten

Thuisgekomen, eigenlijk stiekem onderweg al, ben ik eens gaan googlen. Wat is dat nu precies dat MMA vechten? Wikipedia vertelde mij dat MMA staat voor mixed martial arts, een multidisciplinaire vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtkunsten. Whow! Toen ik dat las merkte ik bij mezelf een soort van trots opkomen; JA! De MMA vechter onder de trainers! Tik tik, wie ben ik? Dat ben ik! Het zal niemand verbazen dat ik uiteindelijk verder ben gaan lezen.

Als je dan verder leest, want laat duidelijk zijn dat ik echt een leek ben in de vechtsport, dan blijkt MMA géén rommeltje van vechtsporten, met een beetje van dit en een beetje van dat, waarbij atleten de ene techniek als aanvulling gebruiken omdat ze net niet goed genoeg zijn in alleen het andere. Nee, niets van dat, eerder het tegenovergestelde. Juist de combinatie van verschillende vechtsporten zorgt voor een 1+1=3 effect voor de MMA vechter, wat hem/haar effectief en succesvol maakt in de sport.

Hokjesdenken

Heeft dit inzicht me doen besluiten een vechtsport te gaan beoefenen? Nee dat niet! Maar voor een ieder die mij, en vergelijkbare trainers, in een hokje wil stoppen, dat kan nu! Ik ben, nee wij zijn, de MMA vechters van het trainersgilde. Het is de combinatie van achtergronden; organisatiepsychologie, bedrijfskunde, HRM en Supply Chain Management die mij, in combinatie met jarenlange toewijding en oefening, succesvol maakt in dat wat ik doe. Hoe on-Nederlands het ook is om te laten zien dat je trots op jezelf bent; ik doe het toch en ik ben het toch! Deze opmerking voelt als de ultieme waardering van mijn werk.

Bent u benieuwd hoe ik mijn MMA trainersprofiel en bijpassende MMA mentaliteit kan toepassen binnen uw praktijk, dan ga ik graag eens met u in gesprek.

5 gedachten over “Tik tik, wie ben ik?

Geef een reactie