Even terugkijken

September 2020 schreef ik op linkedin en op mijn eigen website in ‘Wind mee is wind tegen als je de andere kant op wilt’ over het jezelf mee laten voeren met de stroming van een rivier. Over dat dit prettig voelt, tot dat de waterval in zicht komt en blijkt dat de stroming voor jou de verkeerde kant op gaat. Op dat moment is het veel moeilijker om jouw plannen nog aan te passen.

Dit gezegd hebbende merk ik bij mezelf de afgelopen maanden toch ook een vorm van mee kabbelen met de stroming. Terwijl ik er normaal, in blogs, in trainingen, in gesprekken met mensen juist een kick van krijg om tegen de stroming in te zwemmen. Misschien is mijn gevoel van de afgelopen maanden wel herkenbaar bij meer mensen die normaal tegen de stroom in gaan.

Het even niet weten

Lockdowns, vaccins, thuis moeten blijven, anderhalve meter afstand, etc. Maatregelen waar ik tijdens de lockdown in maart veel weerstand voor voelde. Die weerstand is tijdens deze lockdown bijna helemaal verdwenen. Ik ga er niet meer tegenin en laat het over me heen komen, ik laat me meevoeren met de stroming. Ik weet het even niet!

Toch zijn er mensen die waarschuwen voor ‘die waterval’. De effecten van het vaccin, de toenemende controlerende rol van de overheid en noem het maar op. Er zijn ook andere geluiden, die juist zeggen dat ‘de stroming’ ons wegleidt bij de ruwe wateren en dat we, door die stroming te volgen, juist terecht komen in rustiger water. Geluiden van mensen die de corona waterval van heel dichtbij hebben gezien en het niemand gunnen daarin terecht te komen.  Sommige rivieren leiden inderdaad naar de mooiste meren en plassen, waar het heerlijk en vooral rustig vertoeven is.

Zo gaan we het doen

Waar ik me ‘normaal’ juist goed voel in tegenstroming, verlang ik nu vooral naar dat rustige watertje, om weer even, héél even, op adem te komen van het afgelopen jaar. Dat verlangen zorgt er voor dat ik me, zonder serieus te nemen weerstand, blijf meevoeren met de stroming. Totdat we straks in dat rustige water zitten en ik nieuwe kracht heb opgedaan om vanuit daar weer langzaamaan terug tegen de rivier op te zwemmen. Uiteraard is dat aan een ieder om voor zichzelf te bepalen welke aanpak hij of zij kiest.

Samen doen

Het meevoeren met de stroming is natuurlijk wel de uitgelezen kans om na te denken over jouw toekomst plannen. Voor je werk, voor je bedrijf of voor alle andere dromen en plannen. Wil je daar hulp bij, dan kom ik graag met je in contact.

Geef een reactie