De eerste zomervakantie als zelfstandige. In het achterhoofd dat stemmetje dat zegt; Elke dag die je nu vrij neemt verdien je niets! Ok, ik verdien dan wellicht geen euro’s, maar ik krijg wel inzichten die ik niet zou krijgen als ik door was blijven werken. Misschien wel het allerbelangrijkste inzicht van het zelfstandig werken is de vrijheid om zelf je dagen in te delen.

Ja, net als veel andere ondernemers trap ik soms in de valkuil dat ik weken draai waarin ik thuis niet de aandacht kan geven die ik eigenlijk zou willen, maar het mooie is dat ik, als ik dat gevoel herken, direct kan schakelen en een dag ‘vrij’ kan plannen wanneer ik wil. Even vissen met mijn oudste zoon, of zwemmen met de jongste. Maar ook bewust een dag vrij plannen met mijn vrouw, of puur even tot mezelf komen en mijn eigen tijd pakken, of thuis even die klusjes doen waar je anders niet zo snel aan toe kwam.

Die regelvrijheid zorgt er voor dat de persoon die ik zakelijk wil zijn in balans is met die persoon die ik privé wil zijn. Juist door die balans ben ik in staat mijn klanten net even dat beetje meer kwaliteit te kunnen bieden, waardoor mensen meer tevreden zijn en mij terug vragen voor nieuwe opdrachten. Uiteindelijk is dat weer goed voor de inkomsten en bovenal voor je eigenwaarde. Een positieve cirkel waarbinnen uiteindelijk alles draait. Regelvrijheid als basis voor kwaliteit!

Wanneer ik dit vertaal naar de grotere bedrijven, mijn klanten, dan kom ik eigenlijk tot een oproep aan alle werkgevers; Zorg voor regelvrijheid bij je medewerkers!

Regelvrijheid als basis voor de kwaliteit van de medewerkers. Producten, software, uitvindingen, uiteindelijk zijn die allemaal te kopiëren, maar je medewerkers niet. Die medewerkers bepalen uiteindelijk of die klant bij jou koopt of bij je concurrent. Koester die medewerkers, ze zijn je meest kostbare resource! Zorg voor die regelvrijheid! Thuiswerkdagen, flexibele werkuren, jobcrafting, allemaal voorbeelden van regelvrijheid, maar zo zijn er nog veel meer. Uiteraard is de ene branche de andere niet, wat in branche X wel kan, dat kan in branche Y niet en vice versa. Juist daarom is het belangrijk hier geen copy cat te zijn, maar op recht te zoeken naar de regelvrijheden binnen uw onderneming, uiteraard door ook te luisteren naar de medewerkers, want wat voor de ene medewerker wel prettig is, daar heeft de andere een hekel aan.

Vanuit die overtuiging ga ik nog steeds elke dag de samenwerking aan met mijn opdrachtgevers, een aantal heel fijne bedrijven. Gedragen door mijn visie; Verandering en verbetering door educatie! In dit geval verandering door educatie bij management en/of directie en nog niet eens zozeer bij de medewerkers zelf.

Net als bij de oprichting geloof ik, uiteraard vandaag nog steeds, dat ik met mijn kennis en ervaring de verbindende factor ben tussen technologische en maatschappelijke verandering aan de ene kant en de groeiende behoefte aan kennis en kunde, om met die verandering mee te komen, aan de andere kant.

Bent u geïnteresseerd geraakt hoe ik u en uw bedrijf verder kan helpen? Dan ga ik graag met u in gesprek.

 

Geef een reactie