Logistiek; Van Manusje van alles naar Ketenregisseur

Technologie gaat steeds sneller, klanten worden veeleisender, en alles moet en kan steeds efficiënter. Zo ook binnen Supply Chain management.

Werkzaamheden worden geautomatiseerd. ‘Het werk’ verandert! De markt schreeuwt om goed Supply chain/logistiek personeel!

Een tijd waarin werkzaamheden ophouden te bestaan. Het rekenwerk van de voorraadbeheerder wordt overgenomen door computers, magazijn medewerkers hoeven niet meer zelf na te denken over de ideale looproute bij het order picken en transportplanners hoeven niet meer na te denken over de optimale aflevervolgorde.

Gaat dat dan allemaal goed? En hoe komt het dan dat Nederland, ondanks deze automatisering, een te kort aan mensen in de logistieke sector heeft?

Het automatiseren van mensenwerk is goed vanuit een kosten perspectief. Een bedrijf kan al snel een besparing realiseren. Maar door het automatiseren van de ene taak, ontstaat een andere.

Van medewerkers binnen het vakgebied Supply Chain Management worden vandaag de dag andere competenties gevraagd; signaleren, analyseren, adviseren, communiceren, samenwerken, en afstemmen.

Organisaties veranderen, processen zullen anders ingericht moeten worden. Het zal duidelijk gemaakt moeten worden wat deze nieuwe tijd van de mensen vergt. Functieprofielen veranderen of verdwijnen zelfs. Medewerkers zullen anders getraind moeten worden.

Dontwikkeling richt zich niet op de inhoudelijke kant van deze verbetering, maar op de mens- en proceskant. Samen met de inhoudelijk specialisten.

  • Wat moet er gebeuren om iedereen het belang en de noodzaak van deze verandering in te laten zien?
  • Hoe gaan we uiteindelijk het proces inrichten voor deze veranderende situatie?
  • Hoe benoemen we de vrijgekomen behoeften in scholing en/of (persoonlijke) begeleiding die deze verbetering als gevolg heeft?

Worstelt u met deze vragen, dan ga ik graag eens met u in gesprek.

Geef een reactie