Hollen of stilstaan… Dat is voor mij nog het meest lastige aan het ondernemerschap. Het ene moment zit de agenda al tot de nok toe vol, maar komen er steeds meer nieuwe gave opdrachten bij en blijf je opschalen omdat je alles super gaaf vindt. Het volgende moment is daar ineens de vakantie periode waar je zo aan toe was en loopt tegelijkertijd de interim opdracht af waar je de afgelopen anderhalf jaar met ziel en zaligheid aan gewerkt hebt. Dan lijkt het alsof je ineens van de 6e versnelling terug moet naar z’n één. Alsof je hartslag en je ritme van lopen en denken ineens op de handrem gaan. Liggend op het strand, genietend van je rust, terwijl je hoofd eigenlijk nog op volle toeren draait met nieuwe plannen en ideeën.

Als ondernemer probeer ik doorgaans in een werkweek de balans te vinden waarbij ik ongeveer 50% van mijn tijd kan en mag besteden aan het verzorgen van training en opleiding en de andere 50% aan interim- en advieswerk. Het streven naar ‘deze balans’ veroorzaakt gek genoeg juist ook voor een groot deel die hollen of stilstaan dynamiek.

Beide elementen vragen om een zekere mate van flexibiliteit. Bij mij, maar zeker ook bij mijn opdrachtgevers. Op het gebied van opleiden en trainen werk ik samen met een aantal gave opdrachtgevers, waarvoor ik mooie modules en trainingen mag verzorgen. Het lastige blijft alleen dat een training ingepland wordt, maar altijd een paar weken van te voren geannuleerd kan worden omdat er niet voldoende deelnemers zijn, daar moet je altijd rekening mee houden. Als tegenbeweging merk ik dat ik in plaats van een avond óf een zaterdag lesgeven gewoon en/en allebei in plan, voor het geval er één niet doorgaat.  Het laatste jaar moet ik echter zeggen, dat de meeste trainingen waar ik op ingepland stond ‘gewoon’ doorgang vonden. Een teken dat het goed gaat in opleidingenland,  met als gevolg dat ik dus eigenlijk regelmatig boven het aantal uren van een reguliere werkweek uit kom. Gave klussen die me gelukkig doorgaans eerder energie opleveren dan kosten.

De andere helft van mijn werkweek bestaat uit interim werk. De afgelopen anderhalf jaar heeft Lunet Zorg mij de ruimte en flexibiliteit gegeven om naast het trainen en les geven twee à drie dagen in de week te werken aan een super gave interim opdracht. Waarbij we waar nodig konden op- of afschalen in uren.  Niet iedere opdrachtgever vindt het een prettig idee dat ze jou moeten ‘delen’ met het trainen en les geven en dat daar ook van hen een zekere flexibiliteit in gevraagd wordt. In de praktijk is het juist een gave wisselwerking.  Modellen en theorieën die je gebruikt in je les, kun je ook vaak gebruiken in het werk als adviseur of interimmanager, daar heeft het bedrijf direct profijt van. Daarnaast was voor mij in dit geval het netwerk van cursisten waardevol wanneer ik in mijn interimproject nieuwe of tijdelijke medewerkers zocht. Bovenal geldt ook dat ik bedrijven kan voorzien van advies voor de juiste opleiding voor het juiste ontwikkelpad van de medewerker, bij de juiste aanbieder. Win-Win-Win zou ik zeggen! Toch?

Verkeren jullie in een situatie van hollen en zouden jullie gebruik willen maken van de win-win-win, wellicht kan ik je daar parttime bij helpen. Als adviseur, interim manager of coach.

Kijk voor meer informatie op www.dontwikkeling.nl of bel 06-57033651

Geef een reactie