Net gestart als manager? Groeit je onderneming en moet je nu ineens leidinggeven aan meer medewerkers? Mooi natuurlijk, maar:

Misschien twijfel je wel of je de capaciteiten hebt om een team te leiden. Misschien voel je je alleen, omdat je sparringpartners mist om ervaringen mee te delen. Voel je je aangesproken? Sluit je dan aan bij het intervisietraject dat ik 2 keer per jaar aanbied aan managers en ondernemers die twijfelen en onzeker zijn over het leiderschap dat van ze gevraagd wordt.

Dit doe ik niet zonder reden. Ik ben nu jaren manager, consultant en trainer, maar ik weet nog als de dag van gisteren dat ik 18 jaar geleden in dezelfde situatie verkeerde. We groeiden van een ‘tweemansbedrijf’ naar een grote groep zzp’ers en vaste mensen. In absurd tempo. Graag was ik voorbereid geweest op de hobbels en valkuilen die ik toen tegenkwam.

Ik geef enkele voorbeelden waar het mis kan gaan. Je werkt zelf het hardst in de hoop dat je medewerkers meegaan in jouw tempo. Maar jij zit anders in jóuw bedrijf dan je medewerkers. Je verzeilt in discussies over ‘hart voor de zaak’. Vanwege werkpieken neem jij in bepaalde periodes geen vakantie op, in rustige periodes neem je ook zelf wat meer rust. Maar: jouw medewerkers willen op vakantie op momenten dat het hén uitkomt. Geef ze eens ongelijk. Gevolg: jij doet nog een stapje extra, waardoor je jezelf voorbijloopt.
Wie weet heb je de neiging je door de mist heen te bluffen. Vervolgens slaan anderen een slaatje uit jouw onkunde.
Misschien wil je vooral vriendjes blijven met je medewerkers. Dan bestaat de kans dat medewerkers jouw toeschietelijkheid ‘gebruiken’ om privileges voor zichzelf te vergaren. Of er is sprake van onderling gedoe. Jij mag dan als verantwoordelijke de vervelende vetes die hieruit ontstaan, oplossen of uitpraten.

Ik maakte dit ook mee. Het zorgde er zelfs voor dat ik een tijd geen leiding meer wilde geven.

Als ondernemer begeleid ik mensen die in een leidinggevende positie komen of als ondernemer ineens medewerkers moeten ‘managen’. Ik kan daarbij helpen, maar los van mijn hulp is het waardevol om te leren van ‘lotgenoten’. Inbrengen waar je tegenaan loopt. Merken dat anderen worstelen met dezelfde problemen. Elkaar een spiegel voorhouden, ervaringen delen, oplossingen zoeken, het kan je de eyeopener geven die je nodig hebt. Daarnaast is het fijn inzichten mee te krijgen van een adviseur die de ins en outs kent van deze problematiek. Ook krijg je een professionele terugkoppeling van wat besproken is op zo’n avond.

Hoe werkt dat dan?
In tijdsbestek van een jaar komen we 6 avonden bij elkaar. De eerste keer op een van de volgende startdata:
·      16 oktober: 18.00 – 21.30 uur (inclusief diner)
·      30 oktober: 18.00 – 21.30 uur (inclusief diner)

De overige 5 dagen bepalen we in overleg.

Interesse? Laat het me weten. Twijfel je nog, dan ben ik benieuwd waar je twijfels zitten. Laten we dan even koffiedrinken? Ik kijk uit naar onze ontmoeting.

Geef een reactie