Mijn laatste blog dateert alweer van juli 2021. Maar ook daarvoor was de frequentie van nieuwe blogs beduidend lager dan in mijn eerdere jaren als ondernemer. Was ik hier te druk voor? Had ik geen inspiratie? Was ik in de ban van het hele gedoe rondom Corona? Misschien wel een combinatie van alles. Heb ik de afgelopen jaren teveel gewerkt?

Gedurende de Covid crisis heb ik altijd gezegd dat ik het geluk had dat ik hele mooie dingen heb kunnen en mogen doen. Ook financieel heb ik gelukkig de wind in de rug gehad. De vraag is alleen ten koste van wat? Terugkijkend op de afgelopen twee jaar merk ik dat ik onbewust heel veel uren ben verloren aan ‘anticiperen’.

Anticiperen

Er is een periode geweest dat ik, door de persconferentiestress, bijna elke week een paar uur kwijt was aan het (her)plannen van trainingen en andere werkzaamheden. Ofwel naar een andere datum, ofwel last minute omschakelen van online naar fysiek of vice versa. Nog eerder in de Corona tijd is er een periode geweest dat ik, in de ‘niet declarabele uurtjes’, mezelf het hele ‘online communiceren’ eigen heb moeten maken. Ook was er de tijd dat onze kinderen niet naar school mochten. Ondanks dat mijn vrouw dat meer dan perfect heeft opgepakt, kostte dat ook de nodige anticipeer uurtjes.

De balans opmaken

Wanneer we het economisch bekijken zou je dus kunnen stellen dat ik de afgelopen jaren een vergelijkbaar netto resultaat had, maar dat ik hier véél meer uren voor heb moeten maken. Dat die extra uren financieel niet declarabel zijn is niet zo spannend. Dat deze uren emotioneel niet declarabel zijn is veel erger.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Een dag heeft nog steeds maar 24 uur, dus die extra uren moesten ten kosten gaan van andere zaken. Al vechtend en strijdend om de onderneming economisch gezond te houden merkte ik daar niet zoveel van. ‘De dingen’ moesten gebeuren op het moment dat het nodig was. Nu terugkijkend, besef ik me pas waar deze uren vandaan kwamen en wat me dat écht heeft gekost. Je zou kunnen zeggen; Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Veel te weinig én veel te veel

De afgelopen jaren heb ik véél te véél avonden gewerkt. Avonden waarop ik fysiek of online trainingen verzorgde maar ook avonden die ik bij klanten doorbracht voor procesanalyses. Avonden die ik dus niet thuis was bij mijn gezin, maar ook avonden waarop ik dus niet kon sporten. Nog maar niet te spreken over andere sociale bezigheden. Ook werkte ik regelmatig op de zaterdagen, niet even snel de mail checken, maar hele dagen training geven. Soms tot wel vier zaterdagen achter elkaar. Voor Corona deed ik dat ook wel eens, maar dan nam ik doordeweeks een compensatiedag. Een doordeweekse dag die ik dan plande als ‘weekenddag’. Van die compensatiedag is tijdens Corona niets terecht gekomen.

Te weinig was ik thuis, hierdoor gingen er soms weken voorbij waarin er thuis van alles gebeurde, wat volledig langs me heen ging. Te weinig heb ik gesport. Dat ik wat zwaarder ben geworden de afgelopen twee jaar is acceptabel, maar ik merk dat het me ook gewoon fysiek in de weg zit.

Beste stuurlui staan aan wal

Dit wil ik anders! Dit moet anders! Sommige lezers zullen nu denken; beste stuurlui staan aan wal! Hoe kan iemand die zelf een zooitje maakt van zijn planning en prioriteiten nu training geven in bijvoorbeeld time management. Juist omdat ik zelf ook maar een mens ben en juist omdat ik zelf óók gewoon in alle valkuilen stap, kan ik mensen verder helpen. Niet alleen de theorie of de modellen, maar dus ook ervaringsdeskundigheid in hoe je bepaalde signalen kunt herkennen. En daarnaast ben ik ook af en toe toch echt die meester-schilder die ondertussen zijn eigen kozijnen laat verrotten.

Goede voornemens

Voor mij dus echt hele heldere goede voornemens voor 2022. Beter voor mezelf zorgen en daardoor voor mijn sociale omgeving. Geen nieuw avondwerk meer aannemen, geen extra zaterdagen meer zonder compensatiedag. Meer tijd voor thuis, meer tijd voor sociale activiteiten én natuurlijk twee á drie keer per week sporten, zodra de sportscholen weer open zijn. Herken je dit als manager of ondernemer? Neem dan contact met me op, misschien kunnen wij elkaar wel helpen.

De afgelopen jaren heb ik véél te véél avonden gewerkt.

Geef een reactie