Iedereen die wel eens mijn kantoor is binnen gelopen, die weet dat daar schilderijen hangen van twee van mijn voorbeelden. Hoe komt het toch dat mensen vaak beroemdheden als inspiratie kiezen?

Beroemdheden als inspiratie

Mensen die dit weten zeggen geregeld; waarom zij, wil je écht ‘zijn zoals zij’? Hij doet dit of hij doet dat! Dáár wil je toch niet mee geassocieerd worden? Op dat moment krijg ik juist energie van het feit dat mijn helden ook gewoon mensen zijn en dus inderdaad ook dingen deden waar ze wellicht niet trots op waren. Net als iedereen! Maar de dingen waar een mens NIET trots op is bepalen toch niet dat iemand geen voorbeeld voor je kan zijn, of wel?

Appels met peren

Natuurlijk kun je de ene held niet met de ander vergelijken, maar ik probeer echter wel juist naar de overeenkomsten te kijken. Beide mannen absoluut geen 13 in een dozijn, door velen onbegrepen maar mega belangrijk voor de wereld(waarin zij zich bewogen) en voor de ontwikkeling die daar uit voort is gekomen.

Hazes

Andre Hazes Sr werd tijdens zijn leven door veel mensen gezien als bierverslaafde, trainingspak dragende knakworsten eter, die een simpel Nederlandstalig liedje zong. Niet echt iets om trots op te zijn. Pas na zijn dood merkten andere artiesten, die massaal in de rij stonden om zijn liedjes te coveren, hoe lastig het was om in zijn stijl te zingen. Niet elke Hazes tekst is even artistiek, dat geef ik toe, maar ook dat maakt het juist zo lekker. Wie Hazes’ hele repertoire kent, en dus niet alleen de mee-brullers, die weet dat zijn zang technisch sterk en veelzijdig was. Het raakt je bovendien ook emotioneel. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar probeer er eens voor open te staan(er van te leren).

In mijn eerdere blog(Tiktik wie ben ik?) refereerde ik aan de opmerking die ik kreeg waarbij ik een MMA vechter onder de trainers werd genoemd. Eigenlijk geldt dat voor Hazes ook. Een MMA vechter onder de zangers. Invloeden uit de opera, invloeden uit de gipsy muziek, invloeden uit de blues en natuurlijk invloeden uit de Amsterdamse volkswijken. Het was ‘een rare’, maar hij heeft wel heel veel betekend voor de (muzikale) wereld om hem heen. Persoonlijk zou ik er trots op zijn als men dát op een zeker moment over mij zou zeggen.

Mandela

Nelson Mandela is natuurlijk van een heel andere orde. Hij vertegenwoordigde een grote groep mensen en heeft daar zelf veel offers voor moeten brengen. Maar dankzij die offers heeft hij een enorme stempel gedrukt op de verbetering van het welzijn van velen. Vandaag de dag staat het internet nog steeds vol met spreuken en oneliners van Mandela. Eerlijk gezegd weet ik niet eens of hij ze allemaal wel echt zelf verzonnen of gezegd heeft.

De uitspraak die mij het meest raakt, staat ook op het schilderij. ‘’Education is the most powerful weapon which you can use to change the world,, Los van het feit dat mij dit persoonlijk geholpen heeft, zou je kunnen zeggen dat dit mijn zakelijk geloof is. Aansluitend op het bestaansrecht van mijn eigen bedrijf; Veranderen en verbeteren door educatie! Als iets anders kan of moet, of als ik anders naar iets of iemand moet kijken, leer het me dan? Al gaat het niet altijd in één keer goed.

Wie is jouw voorbeeld en waarom? Welke quote is jouw leidraad in wat je doet of laat?

Ps Beide schilderijen zijn gemaakt door mijn moeder. Mocht je zelf ook interesse hebben in een schilderij, laat het me weten, dan breng ik je in contact 😊

Geef een reactie