Het floepte er zomaar uit: als je niet van jezelf kunt winnen, win je ook niet van een ander. Ik zei het afgelopen week tegen mijn tennismaat toen hij op zichzelf stond te mopperen. Ik had het ook tegen mezelf kunnen zeggen. Tijdens de borrel na het tennis kwam de uitspraak nogmaals ter sprake. Al gauw ging het over persoonlijke ontwikkeling.

Zou je jezelf kopen?

Stel, je solliciteert op die ene geweldige functie. Je wilt op latere leeftijd die hbo-opleiding halen. Na jaren wil je eindelijk voor jezelf beginnen. Maar hoe overtuig je de ander als je niet overtuigd bent van jezelf?

Luister eens secuur naar je eigen salespitch. Zou je jezelf kopen? Stap eens in de schoenen van jouw baas: jij komt vragen om een opleiding, zou jij dan ‘als baas’ dat budget aan jezelf beschikbaar stellen? Zou jij tussen alle concurrentie jezelf eruit pikken bij de selectieprocedure voor die fantastische functie? Ja? Maar waarom dan? Ben je jezelf daarvan bewust?

Intrapersoonlijke communicatie

Al mijn tennismaten hebben bepaalde kwaliteiten. Meestal weten ze prima of ze de backhand wel of niet een beetje fatsoenlijk kunnen spelen. Toch zal iedereen beamen dat je een partijtje nooit wint als je tijdens de wedstrijd tegen jezelf blijft zeggen dat je er niets van kan. Dit noemen we intrapersoonlijke communicatie – een duur woord voor ín jezelf en mét jezelf praten. Zoals je je kunt laten overtuigen door een ander, zo werkt dat ook bij jezelf. Zowel negatief als positief.

Persoonlijke SWOT-analyse

Dus: zorg eerst dat je van jezelf wint! Waar ben jíj goed in? Waar blijkt dat uit? Wat heeft een ander daar aan? Overtuig eerst jezelf met jouw persoonlijke SWOT-analyse. Het gaat hierbij niet om een Tsjakka!-moment waarop je jezelf valse moed in praat, het gaat om een gedegen persoonlijke analyse.

Kijk naar de wereld om je heen, naar jouw werkveld, naar de onderneming waar je werkt en naar de manier waarop jouw kwaliteiten daar een rol in spelen. Leer jezelf tegelijkertijd bewust te zijn van jouw mindere kanten. Durf te zeggen: nee sorry, dáár moet je mij niet voor hebben. Zo versterk je bij jezelf het beeld waar de beslissers in deze wereld jou juist wél voor moet hebben.

Verkoop jezelf aan jezelf

Zet jezelf op de kaart! Zodat je jezelf beter in beeld krijgt en met dat plaatje sterker naar buiten kunt treden. Kom je er niet helemaal uit? Dontwikkeling helpt je graag. Bijvoorbeeld door twee dagen training in kleine groepen, op onze eigen locatie in Barneveld, gevolgd door drie dagdelen individuele coaching.

Meer weten? Kijk op https://dontwikkeling.com/zet-jezelf-opnieuw-op-de-kaart.

Een gedachte over “Als je niet van jezelf kunt winnen, win je ook niet van een ander

  1. Ik was die tennismaat. En die opmerking ‘Als je niet van jezelf kunt winnen, win je ook niet van een ander’ bleef hangen. Leuk om hem nu in dit blog in een bredere context terug te lezen.

Geef een reactie