Bij kinderen zien we al dat ze het liefst alles zelf doen. Het willen bewijzen dat ze het kunnen. Voor veel ondernemers is dat vandaag de dag niet anders. Website? Zelf doen! Administratie? Zelf doen! Personeel opleiden en trainen? Zelf doen! Maar waarom? Is het bewijsdrang, kostenbesparing, of wat anders?

Goedkoop is duurkoop

In veel gevallen blijkt vroeg of laat dat een (goede)expert helemaal niet duurder hoeft te zijn en dat doorgeschoten bewijsdrang eindigt in een DoeHetZelf eindproduct waar je zelf niet tevreden mee bent. Dit herken ik ook bij mezelf. In het verleden heb ik samen met mijn broer een interieurbouwbedrijf gerund. Ik moest en zou zelf ook technische handelingen verrichten. Laminaat wat ik er tot drie keer toe uit heb getrokken, omdat ik toch niet tevreden was. Schilderwerk wat me jaren later nog irriteerde. Uiteindelijk heb ik alsnog een expert ingeschakeld. Daar gaat je kostenbesparing, die verdampt als sneeuw voor de zon. Zelf veel tijd kwijt én uiteindelijk toch betalen voor die expert. Nog een voorbeeld; zelf de administratie doen, want dat bespaart geld wat ik anders kwijt was aan een boekhouder. In mijn huidige onderneming heb ik ook dat inmiddels uitbesteed, want er kwam veel te veel bij kijken. Het risico om iets fout te doen was veel te groot.

Bewijsdrang

Onlangs heb ik ook ‘de laatste’ bewijsdrang weten te tackelen. Tot op heden schreef ik de teksten op mijn website zelf. Niet alleen de blogs, maar ook de officiële pagina’s. Ik schrijf graag blogs, maar dat is en blijft een andere manier van schrijven, met een ander doel, dan de officiële onderdelen van een website. Voor best een lange tijd heb ik dat niet willen inzien. Inmiddels zie ik in dat de websiteteksten vergelijkbaar waren met mijn laminaatvloer die er net niet netjes in lag.  Daarom wordt ook de websitetekst nu aangepakt door een expert.

Vandaag de dag heb ik een stelregel; alleen zelf doen wat je écht goed kan en/of écht leuk vindt. Maar wordt dan wel écht goed en maak er gelijk jouw corebusiness van. Train jezelf en wees goed en het liefst beter in dat wat je leuk vindt en verdien daar de kosten mee terug die je gemaakt hebt voor het inhuren van een expert.

Van pionier naar manager

Dit geldt ook voor het omgaan met personeel. Als jij als ondernemer in de fase komt dat je eigen personeel hebt, vraag jezelf dan af; Kan ik dit én wil ik dit? Zo ja; zorg dan dat jezelf traint in het managen van medewerkers en dat je iemand inschakelt die jou daar bij begeleidt. Zo nee; zorg dan dat je een expert inschakelt óf besteedt het uit aan iemand die het wél leuk vindt om zich te laten trainen. Veranderen én verbeteren door educatie, daar geloof ik in!

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met me op. Onder andere voor ondernemerscoaching.

Geef een reactie